Tα σουτζουκάκια της βιασύνης

Τις Κυριακές συνήθως φτιάχνω λίγο πιο μπελαλίδικα φαγητά. Βάζω μουσική κι αφήνω στην άκρη τις όποιες πολύπλοκες σκέψεις και επιτρέπω στον ενθουσιασμό να στήσει το πιο αλλιώτικο σκηνικό.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν είχα καθόλου χρόνο στη διάθεσή μου για να δημιουργήσω κι αποφάσισα να κάνω κάτι απλό, γρήγορο κι εύκολο. Με μισό κιλό κιμά, 2 μέτρια κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 5 φρυγανιές, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, λίγο λάδι, λίγο ξύδι και μια σταλιά κύμινο στήθηκε η νέα μου συνταγή. “Σήμερα, έχει σουτζουκάκια της βιασύνης” λέω στα αγόρια της παρέας. “Κάνε ό,τι θέλεις” μου γνέφουν συνωμοτικά. Δοκίμασε κι εσύ την πανεύκολη συνταγή.

Χρειάζεσαι…
⦁ μισό κιλό κιμά
⦁ κρεμμύδι
⦁ σκόρδο
⦁ λάδι
⦁ αλάτι
⦁ πιπέρι
⦁ κύμινο
⦁ ξύδι
⦁ φρυγανιές αντί ψωμί

Εκτέλεση κι αυτή (για το ζύμωμα του κιμά)…

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, την τριμμένη φρυγανιά, το τριμμένο σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το κύμινο. Ζυμώνεις πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά, μέχρι να αναμειχθούν εντελώς τέλεια.
Αφού έχεις έχεις στρώσει τραπεζομάντιλο, σκορπάς χαμόγελο ευχαρίστησης, πλάθεις τα σουτζουκάκια και τα βάζεις σε λαδωμένο ταξί και να στο γκριλ για να σιγοψηθούν.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια μικρή και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω λίγο κρεμμύδι για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω φρέσκο χυμό ντομάτας, ανακατεύω και ρίχνω αλάτι, πιπέρι και λίγο ζαχαρίτσα. Αφήνω τη σάλτσα να δέσει και να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τη μαγειρεύω για 15 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά.

Σ’ άλλα ωραία: Αποφεύγω το αυγό πια σε ό,τι κάνω με κιμά και χρησιμοποιώ ελάχιστο ξύδι (μια κουταλιά του γλυκού) για πιο αφράτη και φίνα γεύση. Εδώ, με τα σουτζουκάκια έκανα και το εξής αλλιώτικο από τη μαμά μου. Δεν τα τηγάνισα, αλλά τα σιγόψησα στο γκριλ. Αραδιασμένα άτακτα και βιαστικά. Κι έγιναν όνειρο!
Στο τέλος, αφού τα γύρισα 2-3 φορές, έβαλα λίγο πουρέ Knorr να γίνεται και σέρβιρα με πολλή αγάπη.

Το νου σου να δοκιμάζεις το χρόνο, αλλά και τη φαντασία σου, να αγαπάς την απλότητα, να αφήνεις τη φαντασία σου να σκαρώνει συνταγές εύκολες και να’ χεις όρεξη να φλερτάρεις αλλιώτικα με όλα τα υλικά σου!

εις το επανιδείν

Share this article!