Δίπλες φιογκάκια #your_recipe_2

Η Λένα είναι το cosmo girl της Kύπρου. Είναι η beauty editor εκεί. Είναι η κυρία, που σε ξεγελάει με τη σοβαρή εικόνα της και βιάζεσαι να της απευθύνεις τον λόγο στον πληθυντικό, αλλά ο ενικός, η οικειότητα και ο αυθορμητισμός της ταιριάζει περισσότερο.  Αγαπάει τα αρώματα και λατρεύει να ταξιδεύει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ φίλοι της παραμιλούν στην κουζίνα της και συνάδελφοι παρακαλούν για ένα κάλεσμα!
Απαραίτητο στοιχείο της γνωριμίας σου μαζί της, ότι αγαπάει πολύ τα γλυκά!…
Μόλις που καταχωρήθηκε η πρώτη της -γλυκιά – συνταγή της στο cooking diaries blog.
Κοίτα να κάνεις το ίδιο, αφού πρώτα δοκιμάσεις τη δική της.

“Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μεσσηνιακό γλυκάκι, που η φήμη του έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Καλαμάτας κι έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Θα χρειαστούμε:
-2 αυγά
-1 βανίλια
-½ φακελάκι πέκιν πάουντερ
-ξύσμα ψιλό από 1 πορτοκάλι
-χυμό από το ½ πορτοκάλι που τρίψαμε
-1 κουταλιά ούζο
-1 κουταλιά ξύδι
-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
-νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
-τριμμένο καρυδάκι για το πασπάλισμα
-κανέλα τριμμένη για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι
-300 γρ. μέλι
-300 γρ. ζάχαρη
-2 ποτήρια νερό
-1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τα αυγά, το ούζο, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού, το μπέκιν και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη (να μην είναι πολύ μαλακή) ώστε να μπορέσουμε να την ανοίξουμε σε φύλλο. Την αφήνουμε ενα μισάωρο να ξεκουραστεί σκεπασμένη. Κατόπιν αν έχουμε την μηχανή για ζυμαρικά ανοίγουμε εύκολα τα φύλλα. Διαφορετικά χωρίζουμε σε μπαλίτσες την ζύμη και με την βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλλα και με το ειδικό οδοντωτό εργαλείο κόβουμε λοξές λωρίδες. Για να φτιάξουμε τα φιογκάκια στρίβουμε τη ζύμη στο κέντρο της κάθε λωρίδας την ώρα που θα τις τηγανίσουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα ελαιόλαδο και αφού κάψει ρίχνουμε 2 διπλές τις αναποδογυρίζουμε να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και όπως είναι καυτό και κρύες οι δίπλες βάζουμε λίγες- λίγες μέσα τις μελώνουμε, και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ταψί.
Τις πασπαλίζουμε με κανέλα, και τριμμένο καρυδάκι και τις τοποθετούμε σε πιατέλα.

• Tη συνταγή μου την εμπιστεύθηκε η κυρία Γιώτα Δημητροπούλου, από τον Πανόπουλο Ηλείας, στην Πελοπόννησο.

υστερόγραφο του cookingdiaries: Η φωτογραφία τελικά στις συνταγές κάθε φίλης δεν είναι απαραίτητη, καθώς σημασία έχει να μοιράζεσαι λέξεις και συνταγές, αφήνοντας τη φαντασία να κάνει εικόνα το όποιο πιάτο!

#όρεξη_να’χεις!

Και το νου σου σε ό,τι ετοιμάζεις στην κουζίνα σου! Θέλει φλερτ για να σου πετύχει!….

καλά μαγειρέματα

 

(*post it: κάθε συνταγή σου δημοσιεύεται όπως τη στέλνεις!*)

Share this article!