Γεμιστά, όπως καλοκαίρι στην καρδιά μου!

Σέρνω τα πόδια μου μαζί με το άγχος, απομακρύνω με κάθε τρόπο τα κομμένα φλούδια αγωνίας και μαζί με τις ολόφρεσκες αγωνίες ψάχνω στην κουζίνα μου, στο χώρο που ξεχνιέμαι και ερωτεύομαι, για τα σούπερ αγαπημένα υλικά αισιοδοξίας για να φτιάξω την πιο must γεύση για να επιστρέψει το καλοκαίρι τώρα! Και εκεί που τακτοποιώ χρόνο και χώρο, καθαρίζω το μυαλό μου και περιμένοντας τα πρωτοβρόχια, βγάζω με σιγουριά τις ζουμερές και πληθωρικές ντομάτες από το ψυγείο και καθαρίζω κι αυτές! Θέλω μια ολόκληρη βραδιά  να την περάσω με γεμιστά και φέτα, ταινία και φωτογραφικά άλμπουμ να ξεφυλλίζουν  ονειρεμένες αναμνήσεις με βότσαλα, άμμο και αλάτι. Ναι, κάνει ξεγνοιασιά ήδη (τι σου είναι οι σκέψεις!), και οι ντομάτες σε παράταξη ετοιμάζονται να γίνουν μια παρέα με το ρύζι και το κρεμμύδι. Κι είναι όμως αργά και θα βάλω λίγο κρασί και θα φτιάξω (τελικά) αυτές τις γεμιστές ντομάτες για να τις πάρω μαζί μου αύριο στο γραφείο. Γιατί κρύες τις απολαμβάνω καλύτερα. Και μ’ αρέσει να τις συνδυάζω με γιαούρτι. Και πάντα (σε όποια θερμοκρασία κι ώρα) μου θυμίζουν βρεγμένα καυτά μπαλκόνια και σεζλόνγκ με τσαλακωμένες σελίδες βιβλίου.

Τα υλικά μου (για 4 άτομα)

  • 8 μεγάλες ντομάτες 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι δυόσμος (ψιλοκομμένο)
  • 8 κουταλιές ρύζι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

Eκτέλεση κι αυτή…

Πλένω και κόβω το καπάκι από την πάνω πλευρά της ντομάτας. Αφαιρώ με ενθουσιασμό την ψίχα και την πολτοποιώ. Μετά βάζω τις ντομάτες σ’ ένα ταψί να στέκονται με υπομονή, περιμένοντας ένα ανάλογο styling για να δείξουν πιο δυναμικές. Παράλληλα ζεσταίνω ελαφρώς λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια και βάζω στην παρέα και το χυμό ντομάτας. Λίγα λεπτά (2-3) μέχρι να σκεφτώ μια παραλία, μια καλοκαιρινή ταινία, μια αίσθηση από παιχνίδια στην άμμο, αλατοπιπερώνω και τα αφήνω όλα μαζί να σιγοβράσουν, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει το ρύζι. Κι εκεί που η εσάνς από μαμά με παρασύρει σε σκέψεις, αποσύρω το τηγάνι και το μείγμα από τη φωτιά, προσθέτω το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύω με τρυφερότητα για να αγκαλιαστούν όλα τα υλικά και να σμίξουν όλες οι αναμνήσεις. Στη συνέχεια βάζω μια κουταλιά ζάχαρη στον πάτο της κάθε ντομάτας και μετά μ’ ένα μεγάλο κουτάλι, προσθέτω τη γέμιση και τοποθετώ τις ντομάτες στο ταψί. Τις σκεπάζω, χρησιμοποιώντας το κομμάτι που αφαίρεσα, και νιώθω ήδη μια χαρά για το ντύσιμο που επέλεξα για τα γεμιστά μου. Και πριν χαρίσω στο φαγητό μου μια συνωμοτική ματιά, δίνω μια έξτρα ενέργεια με λίγο ελαιόλαδο και βάζω το απλούστατο κι υπεραγαπημένο φαγητό μου στο φούρνο και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να έχει μοσχομυρίσει όλο το σπίτι και η γειτονιά μαζί (και να μ’ αυτά και μ’ αυτά γράφω post)!…

Ο σεφ μίλησε:

Δοκίμασε να βάλεις όλα τα υλικά σου ωμά, έτσι ώστε να μη σου φουσκώσει το ρύζι. Πέρασε κι από τον τρίφτη λίγο κολοκύθι και λίγο μελιτζάνα και πρόσθεσέ τα χωρίς δεύτερη σκέψη!

Όρεξη να’ χεις να απολαμβάνεις συνταγές και γεύσεις. Στιγμές και μυρωδιές.
Εγώ απολαμβάνω πάντα τις διορθώσεις του ειδικού (μου), κάνοντας τα δικά μου!
Άντε και καλά μαγειρικά απομνημονεύματα #όρεξη_να’_χεις

Share this article!
  • κατερινα τσιγκου

    Καλή αρχή αγαπημένη χαμογελαστή φίλη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αγαπώ τα γεμιστά (ειδικά μόνο με ρυζι ) και όπως τα κάνει και η μανουλα μ. Βάζει και σταφίδα μαυρη μέσα! πολύ γλυκο? το λατρευω πάντως παράδοση απο την δική της Αρβανίτισσα μαμα και τον μαγειρα- Σιφνιό παππου της! ( κάτι ξέρουμε και εμειςχα!)
    Ευχομα τα πάντα όλα στο νέο μωρό που γεννήθηκε και να μας κάνει να χαμογελάμε και να νοσταλγούμε όσο και τα άλλα 3!

  • Korina S.

    Αγαπημένο φαγάκι! Με πόσες παραλλαγές το έχουμε φάει; Και της μαμάς πάντα είναι καλύτερα! Χα χα! Τώρα είμαι σε φάση που επιδιώκω να γίνουν τα δικά μου καλύτερα.

    Καλά μαγειρέματα γλυκύτατη και δημιουργική Έφη μας! Περιμένουμε και επιδόρπιο!Ξέρεις, από εκείνα τα κολασμένα!

  • Angelina

    Η μαμά τα φτιάχνει πάντα με κιμά… Εγώ πάλι προτιμώ κανέλλα, σταφίδα και κουκουνάρι…
    Αγαπώ την απλότητα της συνταγής σου!

  • MELINA-AR

    Καλώς το!Το περιμέναμε με αγωνία λόγω της έντονης διαίσθησης ότι θα είναι κάτι ξεχωριστό στο χώρο το συγκεκριμένο!
    Εύχομαι η διαδρομή του προς την παιδική ηλικία κ.λ.π. να είναι delicious!
    Η περιγραφή της συνταγής σίγουρα μοναδική!Συνδυασμοί λέξεων,εικόνων μυαλού,αναμνήσεων με τον δικό σου αγαπημένο τρόπο!
    Θα περιμένουμε με αγωνία το ραντεβού μας,για να δώσουμε μια πιο τσαχπίνικη,τρυφερή & παιχνιδιάρικη νότα στην κουζίνα μας!
    Φιλιά!

  • Alemar Marlex

    Καλο•ριζι•κο για να μιλήσουμε τη γλώσσα της μαγειρικής! Είμαι σίγουρη ότι θα μας ταξιδεψεις στο παρελθόν και αναμνήσεις θα ξεπηδησουν..
    Ξεκίνησες με λατρεμενο φαΐ! Ο σεφ τα λέει και αυτός καλά, αλλά να τον ρωτήσω: “κ. σεφ πειράζει που βάζω και καροτο μέσα”; Δίνει γλύκα! Χχ
    Βγάζω καρώ τραπεζομαντηλάκιμ φτιάξει το φαΐ της φιλίας και φύγαμε για αλλού! Ok?

  • η Ρ.

    Με μια λέξη “Υ πέ ρο χο!”
    και με πολλές: καλύτερο μπλοκ μαγειρικής δεν θα μπορούσε να έχει μια “νοικοκυρά” στο συρτάρι του υπολογιστή της 😉
    Σου εύχομαι καλή δημιουργική αρχή και πιστεύω πως ο,τι μαγειρεύεις από εδώ και πέρα θα το κάνεις με μεγαλύτερη αγάπη, άρα θα είναι… “καταπληκτικότερο” από ποτέ!!!!

    *αχ γεμιστά! κάθε μέρα, όλη μέρα!! (με μπόλικη φέτα, ζεστό ψωμί και ‘cola’)
    **αναμένουμε στις κατσαρόλες μας :))
    χχχ

  • Claire G

    Καλή πεντανόστιμη αρχή!!!!! Λατρεύω μαγειρική και εχω ενθουσιαστεί με το νεο αυτό ξεκίνημα. Θα είμαι εδω να απολαμβάνω οτι μας σερβίρεις και να προσθέτω τη δική μ ου “πρέζα” γνώσης επι του θέματος!

  • ΑΘΗΝΑ ΛΑΒΔΑ

    Καλό ξεκίνημα αγαπημένη μας Πιτσιρίκα!!! Το cooking το αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή και μπήκε στην κουζίνα μας!!!
    Τα γεμιστά είναι το αγαπημένο μου φαγητό και μετά από την περιγραφή σου, μου τρέχουν τα σάλια!!! Γιαμι, γιαμι γιαμί!!!
    Θα περιμένουμε με ανυπομονησία την κάθε σου συνταγή, έτσι μόνο όπως εσύ μπορείς να περιγράψεις!! Λατρεύουμε τον τρόπο σου και τις λέξεις σου!!!
    Έχουμε πολύ όρεξη για αλλιώς και αλλιώτικες συνταγές!!!